JAK TO PROBÍHALO

 
Do letošního jubilejního devátého ročníku se přihlásilo 102 závodníků (37 týmů).
 
Na start dorazilo díky různým přesunům, nemocem, svatbám a jiným neočekávaným skutečnostem 95 závodníků, kteří utvořili 34 týmů (bylo 93 šlapajících a 2 vezoucích se).
 
Trasu tvořilo 30 stanovišť, včetně jednoho bonusového (zašifrovaného). Závodníci se snažili zkompletovat 4 série: Kaple (ty byly tři, za 5 bonusových bodů), Pomníky (pět za 7 bonusových bodů), Zámky (pět za 7 bonusových bodů) a Hrady (tři za 8 bonusových bodů). Celkem bylo při objetí všech stanovišť možné nasbírat 120 bodů.
 
Po třech letech Čachotínských startů jsme se vrátili do Svatého Kříže. Ta pauza velmi prospěla. Klubovna na hřišti prošla příjemnou rekonstrukcí, takže zázemí je zde nyní nesrovnatelně lepší, dokonce si troufáme říci, že předčí i zavedený Čachotínský parket. Závodníci si navíc odpočinuli od místní, již několikrát proježděné krajiny.
 
K plánování jsme přistoupili jako vždy svědomitě, začali jsme v hospodě ve Zborné již v únoru. Do terénu jsme se přesunuli až v květnu, zato ve velmi intenzivním tempu. Plánovací trojka je totiž již značně sehraná, probíhá to tak, že Peťa je řidič. Na rozdíl od druhých dvou ví, kam jede a kde zrovna je. Dále ví jak otočit auto na úzké polňačce a umí nakonec zcela zasekané auto od bahna za 40 Kč umýt v ruční myčce. Marek je navigátor a měřič. Sice občas neví, kde zrovna jsme, ale zato ví, kde jsou významné body v krajině a dokáže je rychle zaměřit a popsat. Vítek je zapisovač. Většinou neví, kde zrovna jsme, ale dokáže všechny hlášené informace vcelku čitelně zapsat do itineráře a pohlídat, aby byly kompletní. V naší domovské lokalitě máme navíc těch významných bodů nalezených a zaměřených už opravdu hodně, takže Peťa načrtl schéma, část bodů jsme pouze překontrolovali a přeměřili a menší část vytvořili zcela nově. I tak jsme při plánování a rozvozu kleští najezdili několik stovek kilometrů.
 
Jednou ze sérií byly letos hrady. K dispozici byly dva, Orlík a Lipnice. Potřebný třetí jsme ale v perimetru zvolené lokality nenašli. Byly tu jen samé zámky, nejbližší další hrad byl až Ronovec. Volba padla nakonec na vcelku neznámý hrádek v Ovčíně, který je sice veřejnosti nepřístupný, zato ale na rozdíl od těch dvou druhých zřícenin vcelku kompletní :-) Jeho nalezení ovšem dělalo pár skupinám trochu problémy. Diskuzi rozproudilo umístění kleští na Orlíku. Tam jsme už byli kvůli zaměřování, umístění kleští a jejich následnému sběru minimálně 20x. A doposud tam nikdo nikdy nedojel :-) Objevila se i hříšná myšlenka jednoho z plánovačů, že bychom bod jako do mapy dali, ale fyzicky bychom tam tu krabičku nedávali :-) Naštěstí byl zbylými dvěma plánovači přehlasován a při pondělním odpoledním heroickém výkonu, během kterého jsme za 4 hodiny rozvezli kleštičky na dvacet tři stanovišť, jsme vylezli opět i na ten Orlík. Byla to štastná volba, protože výkonnost závodníků jde prudce nahoru a letos se na ten krpál s Orlíkem vyškrábalo neuvěřitelných 5 týmů. Všechny hrady pak objely jen dva týmy. Jeden tým dal Orlík i Lipnici a nenašel ten zpropadený hrádek v Ovčíně :-)
 
Počasí tentokrát vypadalo kupodivu hodně nadějně. V předchozích letech to bylo většinou tak, že předpověď byla horší a na konec bylo lépe. Letos byla předpověď skvělá, žádné lijáky, vichry, mrazy a vedra. Během dne se ale meteorologové rozhodli, že nám pošlou z Německa dva větší mraky, které zápolící závodníky zahnaly na několik desítek minut do úkrytů.
 

Časové milníky

5:32 vstáváme a dobalujeme zbytky věcí. Většinu máme ale v klubovně nachystanou již z předchozích dní. Je to velká výhoda.

6:31 chystáme stany, stoly, ozvučení, startovní zázemí a snídani pro závodníky

7:39 přijíždí první tým, který chce mít materiály co nejdříve k dispozici, aby si mohl naplánovat svoji trasu a vyhrát.

8:04 vše je připravené. Jen to pívo se nám nedaří narazit.

8:11 všude je pívo, hlavně na podlaze.

8:21 sluníčko krásně svítí, probíhá registrace. Díky zodpovědným závodníkům je to letos dost na pohodu. Většina si přivezla podepsané reverzy a změn není také mnoho. 

8:50 předáváme všem instrukce a odpočítáváme poslední sekundy do startu.

9:00 start závodu.

9:26 tradičně pozdě přijíždí tým SK Pivní klenotnice. Počítali jsme s tím. Jedou na pohodu, na jistotu a pro potěšení. Prostě správní Pohodáři.

9:56 Peťa odjíždí tunelovat rohlíky do Kaufu a sádlo a škvarky do Stejskalovic řeznictví.

10:48 volá Pavel K., že u svaté Anny v Dobrohostově nejsou kleštičky. Že to tam s místními domorodkyněmi už všechno prohledali, posekali půl louky a nic. Nakonec kleště po konzultaci úspěšně našli a zviditelnili je pro další závodníky. Z domorodkyň se vyklubaly Mirčiny tety, které se o kapličku pravidelně starají.

12:06 volá Pavel K., že je ve splavu, ale žádné kleště tam nejsou. Vyjasníme si, že se nejedná o splav, ale o Splav, a pak je všechno OK.

11:37 vrací se první tým - Hostinec u Lípy. Bohužel musejí odpoledne otevřít hospodu, takže přijeli jen na skok, ale to je dobře. Objeli si pár stanovišť a Jarda nám pomohl s tou pípou :-)

12:10 přijeli Šestikolí Šimíci. Sice našli ne 4 stanoviště, ale jsou spokojení.

13:31 kleště v Petrkově u kapličky nějaký petrkovák ukradl a na místě nechal jen provázek se spodkem kelímku. I to víčko sebral. Tak ať mu dobře slouží.

13:37 začíná pršet i na hřišti ve Kříži. Naštěstí naše rosnička Peťa cítil ten déšť již hodinu předem, takže jsme přikurtovali stany, přenosili výpočetní techniku a buchty do bezpečí svatokřížské klubovny a zavřeli okna.

14:01 volají Zapomětlivé brzdičky s prosbou o záchranu, že stojí schovaní v Květnově v zastávce a nejmladší člen už je úplně vyřízený. Z pohledu na mapu jsme usoudili, že to nebude Květnov, ale Květinov a vyrážíme i s autosedačkou na pomoc.

14:07 míjíme mnoho autobusových zastávek. Všechny jsou obsazené cyklisty. Déšť nabírá na intenzitě.

14:08 stojíme u zastávky v Květinově, kde jsou sice také cyklisti, ale bez dětí. Trochu zapochybujeme, jestli fakt nevolali z Květnova.

14:11 nalézáme tu správnou zastávku. Malý závodník přesedá i s kolem do auta a frčíme zpátky do Kříže.

14:20 volá první skupina, že nemůže najít kleště ve Skorkově. Vrbu, kde byly, někdo zdemoloval. Podle fotek to vypadá, že buď do ní najel nějaký zemědělec traktorem, nebo nějaký náš tým přesedlal na bagr.

14:48 ustává déšť, další přeháňku rosnička předpovídá cca za 53 minut.

15:16 volá již šestá skupina, že chybí kleště v té rozjeté vrbě ve Skorkově.

15:40 další přeháňka. Naštěstí již dnes poslední a vcelku slabá. Rosnička se sekl jen o jednu minutu.

16:26 přijíždí zdecimovaný AZ tým Světlá na Sázavou. Vkládali jsme do nich naděje objetí všech stanovišť. Ale skutečnost, že neměli svého navigátora spolu s tím, že tuto oblast na rozdíl od Čachotínska nemají proježděnou, způsobila své. Nakonec skončili letos až šestí. Na Orlík však dojeli.

16:43 dojíždí většina týmů

17:15 přijíždějí Los Fousos, penalizace jsou dva body a my čekáme na poslední skupinku, která je stále v terénu.

17:30 ukončení závodu. Stále se nevrátili U325. Jedná se o Kamilu s dětmi. Nervózní z toho nejsme. Jednak přijeli pozdě už vloni, jednak s nimi nejede Jura, který ráno přiběhl na start se dvěma francouzskými holemi a rodince naplánoval takovou trasu, že by ji stěží v limitu kdo ujel :-) .

17:37 přijíždí U325. Závodníci jsou kompletní, už pro nikoho nepojedeme, můžeme si dát pivo a zpracovat všechny podklady.

17:48 Peťův výpočetní stroj vychrlil výsledky, vyhlašujeme vítěze a jásáme.

19:46 sbaleno, jede se domů

 

Vítězné skupiny v závodní kategorii Bleskové:

 

První místo: Podstražáci, nasbírali nádherných 109 bodů na 26 stanovištích, zkompletovali všechny série i šifru a přijeli v časovém limitu bez penalizace. Jsou úžasní. Jen jsme se zapomněli zeptat, kolik ujeli kilometrů. (Zeptali jsme se dodatečně, ujeli 95 km.)

 

Druhé místo: Pár pařmenů (86 bodů), přijeli v 16:43, navštívili 23 stanovišť, zkompletovali Hrady a Kaple.

 

Třetí místo: Žabičky (73 bodů), ty přijely minutu po 17. hodině, měly tedy 1 penalizační bod, navštívily 18 stanovišť a zkompletovaly Kaple, Památníky a Zámky. 

 

Konečné výsledky naleznete ZDE

 
 
Letošní trasa se tedy ukázala jako fakt těžká. Poprvé po třech letech žádná skupina neobjela všechna stanoviště. Nicméně výkony všech jsou obdivuhodné. A to nejen z kategorie Blesků. Vždyť v Pohodářích třeba závodníci z AC/DC Lučice nasbírali 79 bodů.
 
______________________
 
PS: Vraťme se na začátek. Proč byl letošní ročník jubilejní? No proto, že se závod jel již po desáté, v roce 2014 byl totiž ročník nultý. I když, abychom to pořádně zamotali, jel se vlastně po jedenácté, protože v kovidovém roce 2020 se jely závody dva :-)