Kuchařka

 

Babiččina mřížková buchta

 

Aničky vynikající drobenkový koláč s tvarohem

 

Kakaová drobenka

650 g polohrubé mouky

4 lžíce kakaa

1 ks prášku do pečiva

250 g Hery

200 g moučkového cukru

mléko - pokud je potřeba

 

Tvarohová náplň

1 ks měkkého tvarohu - 250g

5 lžic bílého jogurtu

1 dl mléka

3 ks vajec

150 g cukr krupice

 

Postup:

Plech vyložíme pečícím papírem. Z ingrediencí na drobenku užmouláme sypkou směs, kterou rozdělíme na dva díly (jeden o maličko větší).

Větší část drobenkové směsi stejnoměrně nasypeme na dno vyloženého plechu, na drobenku pak naneseme tvarohovou náplň, na kterou nasypeme zbytek drobenky. Dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu na cca 50 minut.

Tvarohová náplň: tvaroh a jogurt dle vlastní chuti osladíme, vmícháme mléko, žloutky a nakonec i zlehka tuhý sníh z bílků.

Po upečení necháme vychladnout a pokrájíme. Můžeme před podáváním pocukrovat moučkovým cukrem.

 

 

Babiččina jablečná řezačka

 
 

Párek v rohlíku á la Kolmo Vysočinou 2020

Motto: Až do letošního Kolma jsme měli tuto dobrotu rádi.
 
Koupit:
 
1) Párkovač. Nejlepší je profi, kompaktní, nerezový se čtyřmi bodci a velkou nádobou, který objednáte v českém e-shopu, přijde z Německa a případné reklamace řešíte s Polskem. Takový multikulti párkovač.
 
    Čtyři bodce jsou dobré k tomu, abyste se jednodušeji spálili o ty přední, když sundaváte rohlíky z těch zadních.
    Velká nádoba je dobrá k tomu, že v polovině ohříváte párky a z druhé, oddělené mřížkou, taháte ty, které jste tam dali ohřívat již dříve. Po několika cyklech zjistíte, že už nevíte, která je ta správná polovina.
    Kompaktní je fajn pro to, že po několika hodinách se rozpálí celý, takže se můžete spálit nejen o ty dva přední pícháky, ale i o spodní plech. Na tom spodním plechu si ale můžete dělat ve volném čase třeba palačinky.
    Nerezový je krásný, dokud v něm nezačnete ohřívat české párky. Ty produkují natolik agresivní šťávy, že po prvním použití nerez trochu zreznul.
 
2) Párky. Počet uvádět nebudeme, je to podobné jako s těmi buřty v předchozích ročnících. Kvalita je samozřejmě nejdůležitější, my měli doporučené ty z řeznictví od Žilky (což je ta autoopravna za kolejemi), ale na ně nedošlo. Ne snad, že by do nich cpali vyjetý olej, ale dostali jsme nabídku od Jany na osvědčené místní.
 
3) Rohlíky. Ano, tak ty jsou zcela zásadní. Tak například rohlíky z chotěbořského Tesca se ukázaly jako zcela nepoužitelné. Jsou tenčí a při napichování se rozbalí. Pokud je pořádně zmáčknete, napíchnout jdou, ale už nevypadají jako rohlíky. Takže nejlepší je Český Gumák z brodského Kauflandu.
 
4) Hořčice a kečup, sáčky, rukavice.
 
Postup: 
 
1) Nalít vodu do nerezové nádoby nerezového párkovače po rysku. Pustit ohřev.
2) Vložit párky.
3) Ukrojit rohlíku špičku.
4) Napíchnout rohlíky v sáčku.
5) Sundat jeden rohlík.
6) Nalít do rohlíku hořčici nebo kečup nebo obojí.
7) Vložit párek do rohlíku.
 
Vychytávky:
 
1) Špičky od rohlíku se dají taky napíchnout ale nevejde se do nich párek.
2) Pokud rohlík narazím moc, dolním vzniklým otvorem hořčice nebo kečup nebo obojí vyteče.
3) Pokud rohlík sundám pozdě, nejde už sundat vůbec. Lze jej odtrhnout, pocukrovat a dostatečně ožralému cyklistovi střelit jako trdelník.
4) Hořící rohlík nepolévat vodou!
5) Hořčici nebo kečup nebo obojí lít po stěně rohlíku v přiměřeném množství, jinak vznikne laguna pouze na dně rohlíku (popřípadě u propíchlého rohlíku až v sáčku).
6) Spálit se můžu i přes gumové rukavice.